Friday, July 22, 2011

Lohusuu õuesõppe suvekoolis

19. - 21. juulini VIII suvekool Lohusuus. Setomaa sootska Õie Sarv kutsus meid järgmisel aastal Obinitsasse - juba mõte sellele andis viimasel päeval jõudu, et kurba lahkuminekut sõpradest üle elada. Need päevad Lohusuus olid rõõmsad ja teguderohked. Minu käsulaud läheb eelmiste kõrvale, sealt saan spikerdada, et siia kirja panna, mida ma siis õppisin. Esimesel päeval tuletasime meelde, kuidas tõrva saadakse ja panime katlasse tõrvaseid männijuurikaid (käred), tegime tule peale (vaata pildil). Ootamise aeg kulus nöörikeerutamise peale, Lodjakoja perenaine näitas, kuidas köiepööraga nööri teha. Kui tõrv valmis oli, kastsin sinna vildist lõigatud südame ja riputasin õunapuu otsa kuivama.


















Õhtul pidi igaüks tutvustama kaasavõetud toitu ja end iseloomustama. Kes küpsetas leiba, kes kooki. Mina ütlesin, et ma ei viitsi midagi teha, vaid röövin teisi, nimelt röövisin mesilastelt mett. Mulle meeldis angervaksajook, pidi südamepöörituse vastu olema.Kirjutan siinkohal retsepti: võtta 25 angervaksaõisikut, 25 g sidrunhapet ja kilo suhkrut. Kallata peale liiter keeva vett, lasta tõmmata nädal ja siis lahjendada mulliveega.
Hilisõhtul mängis meile kristallkaussidel Aivar Täpsi. Kuulajad viskasid põrandale pikali, et helid paremini kõikidele tšakratele ligi pääseks. Enne seda said kõik käia mööda kreeka labürinti, mis oli lausa tuppa toodud. Tal on kodus Põlvamaal ka heinamaal kivilabürint, võiks talle külla minna, kui sinnakanti asja on.




20.juulil sõitsime Kopraonu randa (Raagna rand) ja õppisime uusi taimi. Tore oli see, et kõigile rühmadele jagati taime lehed kätte ja siis pidime otsime vastavaid taimi. Esimesel pildil on roosade õisikutega vesikanep, kollaste õitega sooristirohi, nõianõges, parkhein. Teisel pildil on siniste õitega tihashein, vesikirburohi ja ida-raudrohi.

















Virve Tuubel ERM-ist näitas põnevaid kogutud asju ja jutustas nende kohta lugusid. Sain teada, et kurguhelmed on klaashelmed, mis on ühendatud punase paelaga selja tagant, helmeste kokkuhoiu mõttes. Veel näitas ta vahvat kaelakeed, mis on tehtud tammetõrude kübaratest. (Pildil on mõlemad koos).Sain teada, et hõbehelmeid kutsuti krõllideks.

Virve õpetas, kuidas teha tavalisest nelinurksest riidetükist jänest - lihtsalt teed sõlmed sisse.



Annelie Ehlvest tegi meiega vahva tigutunni. Tööleht oli natuke pikk, aga huvitav oli uurida tavalist aiakahjurit kiritigu. Mõnele aiapidajale on ta suurim vaenlane, aga oma vaenlast peaks ju tundma. Elo pani oma tigudele nimed Rudolf ja Ljudmilla. Meie panime oma teole nimeks Maris, et nii poisi kui tüdruku nimi. Sest teod on ju kesksoolised, kevadel poisid ja pärast tüdrukud.






Lehte Tuuling andis ülesande - reastada maitseainepurgid. Iga rühm lahendas selle omamoodi, nt värvi järgi tumedamast heleda poole, tähestiku järgi, terasuuruse järgi ja vikerkaarevärvide järgi. Kirjutan siia ka õpetuse, kuidas meelde tuletada värvide järjestust vikerkaares: Peremees Ootab Kitselt Raha, Sulane Temalt Liha (punane-oranz-kollane-roheline-sinine-tumesinine-violett)
Õie Sarv laulis meile setu laule ja tutvustas setu kultuuri ja kombeid.
Viimasel päeval enne lõpetamise lõunasööki mängisime Kristeli ja Mikuga vanu armsaid mänge: Hunti ja lambaid, lõokesi ja pääsukesi, Kivimängu (mida võib asendada ka plaksudega). Mikk mängis okariinidel (savipillid) ja paaniflöödil. Ise ei saanudki pille meisterdada, sest heinputked olid kõik ära niidetud ja sahhalini kirburohtu ei teadnud keegi läheduses kasvavat

No comments:

Post a Comment